Osmoza inversa uz casnic

Ca sa vedeti ce impuritati sunt oprite de acest gen de aparate, am atasat mai jos 3 poze in care este prezentat filtrul de 5 microni (cel din recipientul transparent din pozele din josul paginii), dupa aproape 1 an de folosinta intr-un apartament dintr-un bloc construit inainte de 1970 undeva pe soseaua Oltenitei in Bucuresti. Pozele au fost facute la sfirsitul lui martie 2010 si nu cred ca au nevoie de vre-un comentariu.

Acum , ca v-am atras atentia, ….. 🙂

Fenomenul de osmoza se produce cand doua solutii apoase de concentratii diferite sunt situate in doua celule despartite printr-o membrana semi-permeabila. In mod natural apa pura difuzeaza prin membrana semi-permeabila din celula cu concentratie mai mica in celula cu concentratie mai mare, avand tendinta de egalizare a concentratiilor in ambele celule si deci, de stabilire a echilibrului.

Pe principiul fenomenului invers celui prezentat anterior, adica prin osmoza inversa, apa pura va trece prin membrana semi-permeabila din solutia concentrata in cea diluata, in final obtinandu-se apa pura. Acest lucru se va realiza prin aplicarea unei forte asupra coloanei cu solutie concentrata care va invinge presiunea osmotica si va determina trecerea apei in celula cu solutie diluata. Filtrarea pe principiul osmozei inverse se realizeaza prin intermediul unor module compuse dintr-un vas sub presiune in care se introduc membranele filtrante.

Pentru realizarea procesului este necesara o sursa de apa cu presiune de minim 3 bari.

Sistemele cu osmoza inversa pentru uz casnic se bazeaza pe un proces ce se desfasoara in mai multe trepte de filtrare a apei pentru a furniza in final o apa potabila de cea mai buna calitate.

Prima treapta (cartus SL 10 PP 5) – filtrare de sedimente la 5 microni care va indeparta din apa mizeria, rugina etc.

Treapta a doua (cartus SL 10 GAC) contine carbune activat – se elimina/reduc substantele organice si clorul din apa si alti contaminanti nocivi pentru organismul uman.

Treapta a treia (cartus SL 10 PP 1/CTO) – filtrare de sedimente finala la 1 micron sau filtru cu carbune bloc ( in cazul osmozelor model Proline)

Treapta a patra – membrana de osmoza inversa va elimina 95-98% din saruri si substantele dizolvate, inclusiv bacterii, virusi, colectand astfel apa pura (15-20%) in rezervorul presurizat cu capacitate de pana la 12 litri. Restul apei va fi eliminata la canalizare.

Treapta a cincea (postfiltru carbune) – postfiltru din carbune activat pentru a retine eventualele urme de substante chimice, gust, miros din apa.

Treapta a sasea – postfiltru remineralizator si ridicator de PH. Acest filtru are in compozitie saruri precum calciu, potasiu, magneziu necesare pentru o apa sanatoasa.

Treapa a saptea (valabila pentru instalatiile  cu lampa de ultraviolete – RO 102P+ UV). Se elimina astfel bacteriice s-ar putea dezvolta in timp in rezervorul de stocare apa. Prin sterilizarea cu Ultra Violete nu se modifica caracteristicile organoleptice si chimice ale apei.

Apa tratata este stocata intr-un rezervor presurizat.

Componenta:

 • Filtru sedimente 5 microni
 • Filtru carbune
 • Filtru sedimente 1 micron
 • Membrana TFC coeficient de rejectie 95-98 %
 • Postfiltru carbune
 • Post filtru remineralizator
 • Rezervor stocare 10 l
 • Robinet cu autoinchidere

Disponibila in magazinul nostru la pretul de 600 RON

(TVA si montaj inclus)

 

Consumabile:

 • – primele doua filtre se schimba la 3-6 luni (in functie de calitatea apei)

  • SL 10 PP 5
  • SL 10 GAC
 • – al treilea filtru: SL 10 PP 1 se schimba la 1 an
 • – membrana se schimba la 2-3 ani
 • – postfiltru cu GAC la 1 an
 • – pompa booster se repara cand este nevoie de regula la 2 ani

Disponibila in magazinul nostru la pretul de 785 RON (TVA si montaj inclus)